BIM podcasts

Ruben Van de Walle : BIM in kleine projecten

March 21, 2023 Benjamin
BIM podcasts
Ruben Van de Walle : BIM in kleine projecten
Show Notes

Ruben Vandewalle is actief bij Studio V2, waar ze verschillende BIM-diensten aanbieden. Hij is ook lector aan HOWEST hogeschool en universiteit postgraduaat BIM. Hij is een ingenieur-architect van opleiding.

We bespreken de mogelijkheden van digitalisatie in kleine projecten. 
Hoewel BIM niet altijd noodzakelijk is, kan het wel worden toegepast. Hier is het belangrijk om de specifieke uitgangspunten van een project of bedrijf te definiëren om op maat te kunnen werken.

Een veelvoorkomende fout bij grote projecten is het niet slim benutten van het informatiemodel. Als een informatiemodel op een slimme manier wordt gebruikt, kan het altijd voordelen opleveren.

Ruben benadrukt het belang van luisteren bij het implementeren van BIM. Het is essentieel om te begrijpen waarom je BIM wilt gebruiken. Hij benadrukt ook dat het aanschaffen van software nooit de oplossing is, omdat BIM gaat over mensen en hier bijhorende bedrijfsprocessen

Bij de implementatie  moedigt hij ontwerpers en architecten aan om te evalueren welke taken ze momenteel uitvoeren en waar het fout gaat. 
BIM kan mogelijk een oplossing bieden voor deze problemen. Echter benadrukt hij wel dat ontwerpers het gevoel kunnen hebben dat BIM hun vrijheid beperkt, terwijl het in werkelijkheid een toegevoegde waarde kan hebben.

Het is belangrijk om niet te snel in detail te gaan en zo lang mogelijk in de conceptfase te blijven. 

Daarnaast stel ik de vraag of we in de toekomst afstappen van 2D-plannen en in plaats daarvan gebruikmaken van  IFC. Hoewel 2D-plannen nog steeds wijdverspreid zijn in de bouwsector, zouden opleidingen meer aandacht moeten besteden aan BIM.

Als lector aan HOWEST heeft Ruben al meer dan 10 jaar ervaring met BIM. De opleiding toegepaste architectuur integreert de vraag naar modelleurs volledig in het curriculum. Ruben benadrukt dat virtueel bouwen via BIM ook helpt bij het leren bouwen in de echte wereld en omgekeerd

Tot slot deelt Ruben een tip over hoe het beste kan worden omgegaan met scandata. BIM is altijd nuttig en bruikbaar, maar dat het belangrijk is om het betekenisvol en zinvol in te zetten

De BIM podcast voor en door bouwprofessionals.